Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu [...]
Ludzie zrobią wszystko, by osiągać rezultaty jak najmniejszym wysiłkiem. Będą sięgać po leki wycofane z obrotu (np. sibutraminę, fenfluraminę), po środki farmakologiczne, które nigdy nie stały się lekami dopuszczonymi do obrotu (np. SARM), lub stosować klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne. Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? [...]
Dobowe rytmy biologiczne odkryto dopiero na początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
Przez wiele lat powielano mit, iż trening kulturystyczny powoduje wzrost ogromnych mięśni, jednakże z przyczyn hormonalnych takie adaptacje są u pań niemożliwe! Te, które uzyskują ogromne muskuły z reguły mają też dużą, przerośniętą łechtaczkę, nadmiernie owłosienie w nietypowych miejscach, skoki libido, zaburzenia miesiączkowania, niski głos oraz [...]
[...] Bez tego najlepsze diety nie przyniosą rezultatów. Stosowanie diety warto wspomóc np. czystą kofeiną, zieloną herbatą, guaraną czy produktami złożonymi (tzw. „spalacze”). Referencje: Lin F. Chang, PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] do jej oddziaływania na ustrój. W konsekwencji osoby często sięgające np. po kawę (kakao, mocną herbatę itd.), słabiej reagują np. na przedtreningówki czy „spalacze”. W przypadku kreatyny prawdopodobnie określony genotyp (proporcje włókien szybko i wolnokurczliwych?) powoduje brak reakcji na ten związek. Graham i wsp. [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Jeśli ktoś obiecuje niewiarygodne szybkie efekty w bardzo krótkim czasie, to z reguły jest to albo „spalacz” wzbogacony jakimiś składnikiem nie wykazanym na opakowaniu lub też kłamliwy marketing. Obecnie domieszki składników nie wykazanych na opakowaniu produktu zdarzają się niezmiernie rzadko, jeśli zaopatrujesz się w suplementy diety w [...]
Odchudzanie powinno być celem coraz większej grupy ludzi w Polsce, gdyż ilość osób otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] tylko kulturystą podnosi wartość jego wypowiedzi. Nadużywanie spalaczy Greg Doucette powiedział dobitnie: „Od początku redukcji zaczynasz brać wszystko, co tylko możesz („spalacze”), dość szybko pozbywasz się 25 funtów (~11.34 kg) masy, łamiąc połowę zasad redukcji i wiesz co? Masz do zrzucenia kolejne 25 funtów! Tylko wyłożyłeś na stół [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]